Het Fijnste Textiel
Duurzaamheid en textiel - Wat je moet weten over deze milieuvriendelijke stof

Duurzaamheid en textiel - Wat je moet weten over deze milieuvriendelijke stof

Geplaatst door 01-08-2022 15:04 door Sophie Jacobiatus

Bij het kopen van kleding wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Het is geen verrassing dat textielstof een van de meest gebruikte materialen is. Maar wat betekent het voor een stof om duurzaam te zijn?

Duurzaam geproduceerd textiel zijn stoffen die gemaakt zijn met aandacht voor het milieu. Dit betekent dat het productieproces vanaf het begin is ontworpen om het effect op het milieu te minimaliseren. Dit kan inhouden dat er minder water en energie wordt gebruikt, dat emissies worden beperkt en dat er duurzame vezels worden gebruikt, zoals biologisch katoen, bamboe, hennep en lyocell (Tencel).

Duurzaam textiel wordt steeds populairder naarmate het besef van de milieuvoordelen ervan groeit. Afgezien van de milieuvoordelen zijn deze stoffen ook ongelooflijk zacht, sterk en duurzaam. Dit betekent dat ze langer meegaan, waardoor de hoeveelheid textiel die elk jaar op de vuilnisbelt belandt, afneemt. Bovendien zijn ze vaak ook beter ademend en comfortabeler om te dragen, wat leidt tot minder ritjes naar de wasmachine - wat ook de hoeveelheid water en energie vermindert.

Wanneer je winkelt voor duurzaam textiel, let dan op certificeringen en labels zoals G.O.T.S, F.R.E.S.H, Oeko-Tex en Bluesign. Dit zijn allemaal labels die garanderen dat de stof ethisch en duurzaam geproduceerd is.

Niet alleen is textielstof een milieuvriendelijkere keuze als het gaat om de productie van stoffen, het is ook een goede investering. Duurzaam textiel kost in eerste instantie meer, maar kan je op de lange termijn geld besparen vanwege hun duurzaamheid en lange levensduur.

Dus, als je voor je volgende kledingstuk gaat winkelen, ga dan op zoek naar duurzame textielstoffen! Je draagt niet alleen je steentje bij aan het milieu, maar je investeert ook in een kwaliteitsstuk dat nog jaren meegaat.