Het Fijnste Textiel
Hoe te zorgen voor textiele kleding en huisdecoratie

Hoe te zorgen voor textiele kleding en huisdecoratie

Geplaatst door 03-10-2022 16:30 door Rianne Wesselink

We weten allemaal dat er niets beter is dan het gevoel van gloednieuwe woonaccessoires en kleding, maar het kan lastig zijn om het uiterlijk en de kwaliteit ervan op lange termijn te behouden. Weten hoe je je textiele kleding en huisdecor correct moet verzorgen is essentieel om ervoor te zorgen dat ze er nog vele jaren goed blijven uitzien en aanvoelen. Van wassen tot opbergen, er zijn een paar dingen die essentieel zijn om het meeste uit je spullen te halen.

De eerste stap bij het schoonmaken van je textiele kleding is het lezen van het etiket. Op de meeste artikelen staan twee symbolen die illustreren hoe je je kleding moet wassen: een emmer met een zachte draaiing of een teiltje met een mildere draaiing. Het eerste symbool betekent dat je het artikel met de hand moet wassen en het tweede symbool dat je het artikel in de machine kunt wassen. Als je eenmaal de juiste wasmethode hebt bepaald, is het belangrijk om niet te veel wasmiddel te gebruiken, want dat kan na verloop van tijd vervaging of verkleuring veroorzaken. Wat het drogen betreft, moet je het artikel altijd plat ophangen of neerleggen om te voorkomen dat de stof kromtrekt of uitrekt.

Kijk bij woningtextiel altijd op het etiket of het in de wasmachine kan, voordat je het probeert schoon te maken. Is het niet machinewasbaar, dan kun je het met een vochtige doek en een mild wasmiddel ter plekke schoonmaken. Nogmaals, het is belangrijk dat je een mild wasmiddel gebruikt en niet te veel, want te veel kan leiden tot vlekken of vervaging. Eenmaal schoon, zorg ervoor dat je het voorwerp ophangt of plat neerlegt om aan de lucht te drogen.

Nadat je je kleding of woondecoratie hebt schoongemaakt, is het belangrijk dat je ze op een koele, droge plaats bewaart, uit de buurt van direct zonlicht. Zonlicht kan verbleking en verkleuring veroorzaken, dus zorg ervoor dat je je voorwerpen opbergt in een ruimte die niet aan fel licht is blootgesteld. Dit is vooral belangrijk voor delicate voorwerpen zoals kant of borduurwerk. Bovendien moet je delicate kledingstukken altijd opvouwen in plaats van ophangen, want zo voorkom je dat ze uitrekken of kromtrekken.

Door de juiste verzorgingsinstructies voor je textiele kledingstukken en woondecoraties op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je stukken jarenlang in perfecte staat blijven. Wees dus niet bang om met je favoriete stukken te pronken - neem gewoon de tijd om ze goed schoon te maken en te verzorgen.