Het Fijnste Textiel
Textielvezels 101: Wat je moet weten

Textielvezels 101: Wat je moet weten

Geplaatst door 18-02-2022 13:35 door Rianne Wesselink

Wil je je garderobe upgraden en weet je niet waar je moet beginnen? Inzicht in de soorten textielvezels die in kleding worden gebruikt kan je helpen bij het winkelen. Kennis van de verschillende textielvezels die vaak in kledingstukken voorkomen, kan je helpen de beste beslissingen te nemen voor je garderobe.

Een van de meest voorkomende soorten textielvezels zijn natuurlijke vezels. Natuurlijke vezels zijn afkomstig van dierlijke, plantaardige of minerale bronnen. Deze zijn vaak ademend, absorberend en duurzaam. Populaire natuurlijke vezels zijn katoen, wol, zijde en linnen. Katoen is een van de meest gebruikte textielvezels, die ongeveer 42% van de kleding uitmaakt. Het is een licht en ademend materiaal dat in bijna alles te vinden is, van spijkerbroeken en T-shirts tot handdoeken en lakens. Wol daarentegen staat bekend om zijn vermogen ons warm te houden en voelt superzacht aan. Het is een uitstekende keuze voor zaken als jassen, truien en mutsen. Zijde is een van dieren afkomstige vezel en staat bekend om zijn luxe gevoel, terwijl linnen bekend staat om zijn verkoelende eigenschappen, waardoor het een goede keuze is voor zomerkleding.

Een ander veelvoorkomend type textielvezel zijn synthetische vezels. Synthetische vezels zijn door de mens gemaakt en meestal afkomstig van aardolie of steenkool. Synthetische vezels zijn vaak waterdicht en duurzaam, waardoor ze een goede keuze zijn voor buitenactiviteiten. Populaire synthetische vezels zijn nylon, polyester en spandex. Nylon is licht en duurzaam, waardoor het zeer geschikt is voor sportkleding. Polyester staat bekend om zijn kreukherstellende eigenschappen, waardoor het een goede keuze is voor werkkleding. Spandex ten slotte staat bekend om zijn rekbare en flexibele eigenschappen, waardoor het perfect is voor bijvoorbeeld yogabroeken en trainingsleggings.

Ongeacht het soort kleding dat je zoekt, inzicht in de textielvezels waarvan ze gemaakt zijn kan je helpen de beste beslissing te nemen als het gaat om je garderobe. Kennis van de eigenschappen van de verschillende textielvezels kan helpen om het winkelen voor kleding gemakkelijker en aangenamer te maken.